Vroeger was de auto de melkkoe, nu de energiefactuur

Iedereen heeft elektriciteit nodig. De ideale manier om gezinnen via die weg extra te belasten, moeten de Vlaamse en Federale regeringsleiders (N-VA, CD&V en Open VLD) gedacht hebben.

Dat ze hiermee de koopkracht van de middenklasse gezinnen aantasten, en de laagste inkomens in de financiƫle problemen brengen nemen ze er bij. Het is gemakkelijker om de grote massa te belasten, dan de rijkste 2% van de bevolking.

Met een batterij aan vier verschillende maatregelen verhogen de regeringspartijen uw energiefactuur:

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom kondigde dit weekend een heffing van gemiddeld 8 procent op stroom aan, om “het overschot aan groene stroomcertificaten weg te werken”.

Wat de excellenties van de Vlaamse en federale regering er niet bij vertellen is:
– dat zij in januari de vennootschapsbelasting op de distributie ook al verhoogd hebben naar 34 procent, en dat deze verhoging wordt doorgerekend in de elektriciteits- en gasfactuur.
– dat zij ook de BTW voor stroom zullen verhogen van 6 naar 21 procent.
– dat zij tegelijk het gratis kilowattuur afschaffen.

Deze laatste drie maatregelen hebben geen enkele uitstaans met groene stroomcerficaten, maar dienen enkel om de gezinnen meer aan de schatkist te doen betalen.

En de groene stroomcertificaten zelf? Ja, die wegen op de winst van de distributienetbeheerders. Maar niettemin maken ze nog steeds winst. Alleen wordt die winst nu weg belast door de invoering van de 34% belasting. De huidige regering heeft dus zelf het probleem gecreƫerd.

In mei 2015 kwam ik in de provincieraad al tussen om deze melkkoebelastingen aan te klagen. Ook in juni werd dit voorwerp van debat in de provincieraad.

This entry was posted in Actualiteit & Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.