Actieplan: gedimde nachtverlichting voor Tielt

Met sp.a. Tielt willen we naar gedimde LED-verlichting in plaats van volledige nachtdoving.

Net zoals de omliggende gemeenten werd twee jaar geleden ook in Tielt het doven van de straatverlichting vanaf 23u00 ingevoerd. Dit om het energieverbruik te doen dalen, en de milieudoelstellingen te halen.

De volledige nachtdoving leidt evenwel ook tot gemengde reacties bij de bevolking.

Er bestaat een andere manier om de milieudoelstellingen te halen.

De oplossing ligt in het vervangen van de klassieke verlichting door LED-lampen met dimsysteem.

Ons verlichtingsnet verbruikt per jaar gemiddeld 1.250.000 kw/h per jaar. Slecht sommige van die lampen kunnen gedimd worden. Niet alleen vereist dit een grote systeeminvestering, een dimming met 50% levert bij klassieke lampen bovendien maar een energiebesparing van 30% op.

Wanneer we in ons openbaar verlichtingsnet de klassieke lampen vervangen door ledverlichting, dan daalt het volle verbruik naar maximum 835.000 kw/h per jaar.

In tegenstelling tot klassieke lampen leidt het nachtdimmen van ledverlichting met 50% bovendien wèl tot een effectieve besparing van 50% ! Zo kunnen we een dubbele energiebesparing realiseren.

De investering in LED-verlichting wordt volledig terugverdiend door de bijkomende jaarlijkse energiebesparing die dit oplevert.

We dringen bij netbeheerder Eandis aan om deze piste verder uit te werken en een uitvoeringsvoorstel aan het stadsbestuur over te maken.

Zo kan er niet alleen worden tegemoet gekomen aan het veiligheidsgevoel, maar zorgen we bovendien voor een extra energiebesparing.

Meer info: simon.bekaert@tielt.be

 

This entry was posted in Blog Tielt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.